CAUTARE

Primaria Cetate

Site-ul oficial al primariei comunei Cetate


Dimensiune text:

Istoric

In lucrarea sa ”Calatorind pe Dunare si in Bulgaria”, Dimitrie Bolintineanu spune despre comuna Cetate ca este “asezata pe deal, intre doua rovine, ca o mica fortareata” si ca a fost “martora a razboiului ruso – turc din perioada 1827 – 1829”

Cu toate acestea, urmele unei mai vechi civilizatii geto-dacice au fost descoperite cu ocazia unor sapaturi arheologice efectuate in sud-vestul comunei.

Prima atestare cartografica dateaza din secolul al XVI-lea. In harta Stolnicului Cantacuzino apare in anul 1700, iar mai tirziu, in 1723, istoricul Friedersch Schwartz certifica existenta localitatii si o preia ca atare in hartile sale.

In urma sondajelor arheologice efectuate in septembrie 1969, profesorii I. Nicolaescu si C.M. Zira, au elaborat doua ipoteze: ca localitatea ar fi fost “ o ascunzatoare de vite mari in mijlocul ostrovului” , dar, mai probabil, o “reduta rusa”.

Mai tirziu este confirmata existenta sa ca”sat de clacasi”. Comuna s-a numit anterior descoperirii vestigiilor geto-dace “ULMI”, datorita padurilor de ulmi existente in zona si avea in compunere satele Fantana Banului (de la intemeietorul legendar al satului, ciobanul Banu, care a sapat prima fantana, stabilindu-se in zona), Fantanita (o comunitate de pastori care a fost asimilata de comunitatea Fantanii Banului) si Moreni (denumire determinata de ocupatia preponderenta de morarit si numarul mare al morilor de apa favorizat de bogata panza freatica din zona).

Dupa descoperirea vestigiilor cetatii geto-dacilor, comuna a luat numele de “CETATE” si are in componenta sa satele: Fantana Banului si Moreni, nume ramase astazi adinc intiparite in memoria si sufletele locuitorilor, dar nefolosite oficial.

    Inapoi la Despre Cetate